LIVESTRONG Foundation Headquarters — 2012 Global Awards for Excellence Finalist

LiveStrong Foundation

About the LIVESTRONG Foundation Headquarters

Owner: LIVESTRONG Foundation
Designer: Lake|Flato Architects, Inc., Ten Eyck Landscape Architects, Bommarito Group

Why the LIVESTRONG Foundation Headquarters?

Lance Armstrong Foundation found its permanent home in the 1950s era Gulf Coast Paper Co. warehouse in East Austin, an under-served culturally diverse community in the process of revitalization. The adaptive reuse of the GCP warehouse transformed the concrete tilt-wall building to provide office space, meeting rooms, multi-use facilities, an in-house gym, and open-air courtyard. Ongoing plans call for adding a community-based cancer-support program to provide direct services with an emphasis on uninsured and underinsured East Austin residents. The 30,000 sf “block” floor plate and zero-lot line relationship with the site’s eastern boundary created challenges in providing the desired daylight and views for the foundation staff. Key design strategies included introducing saw-tooth clerestory windows, re-use of onsite materials, and an open-office plan resulting in a place that contributes to the neighborhood and community.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>